Az élő növényi ételek csodája

Az elhízás leküzdése, az élő növényi ételek csodája volt a témája a Gyógyító ételek, gyógyító gondolatok című programsorozat harmadik előadásának a vmk aulájában. A november 18-án tartott főzőkör előadói a mértékletesség és a böjt kapcsán adtak értékes tanácsokat, valamint nyers leveseket, salátákat, turmixokat és különleges csírákat kóstolhattak az érdeklődők.

A nyers ételek nem kimondottan részei a magyar konyhának, hagyományosan egy nagy tál étel mellé egy kicsi tál salátát szoktunk fogyasztani. Ha egészségesebben szeretnénk étkezni, először ezt az arányt érdemes megfordítani. Kisebb tál főétel egy nagy tál salátával.

A program az előző kettőhöz hasonlóan Szabó Attila gondolatébresztő előadásával kezdődött a nyers növényi étrend szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól. A főtt ételek emésztési ideje 40-100 óra között mozog, attól függően mit és mennyit eszünk, ezzel szemben a nyers táplálékok könnyebben és gyorsabban, átlagosan 24-36 óra alatt megemésztődnek. A nyers ételekről elmondható, hogy vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok, és tartalmazzák a megemésztésükhöz szükséges enzimeket. A természetes étrend számos eleme gyulladásgátló hatású, gondoljunk csak a citrusfélékre, de a hagyma-foghagyma is kincset ér az éléskamrában influenza idején.

Szabó Attiláné-Horváth Zsuzsanna az ételek elkészítésének és ízesítésüknek sokféleségével kapcsolatban adott hasznos tanácsokat. Nem lekicsinylő érv a nyers ételekkel kapcsolatban, hogy sokkal könnyebb ezeket az ételeket elkészíteni, kevesebb időt kell a konyhában tölteni. Finom saláta készíthető nyers céklából, vagy épp sárgarépából, egy kis lilahagyma ízesítéssel. A paradicsomlevest sokan szeretik, ezt is érdemes legalább egyszer nyersen is kipróbálni, igazi, kertben szedett paradicsomból.

Horváth Sándorné irányításával nyers karfiol levest, kétféle zöldturmixot, egy hagyományosnak mondható zöld salátát osztottak szét kóstolóként a közönségnek, akik nyitottak voltak ezekre az új ételekre.

A zöldturmixok élénk színükkel is felhívták magukra a figyelmet. Spenót, sóska, céklalevél, karalábélevél jó alapanyag a nyers étkezés kapcsán. Érdemes tudni, hogy a sárgarépa levele sokkal több vitamint tartalmaz, mint a gyökere. Jó tanács még, aki teheti, 1 héten 1 napot böjtöljön. Nem csak a test méregtelenítését eredményezi, de a szellemet is frissen tartja. Ebben a Covid sújtotta világban különösen fontos a testi és lelki egészségünk megőrzése!

Az pedig, hogy mit és hogyan eszünk, kizárólag rajtunk múlik.

 NéNo

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply