Egészséges ételek bemutatója

A Hétszínvirág óvodában az egészséges táplálkozásról szóló ételbemutatóval kedveskedek a szülőknek, gyermekeknek, és kollégáiknak az óvónők.

– Együnk, jót, mértékkel és minőségit! – mondta előadásában a meghívott védőnő, Halbrucker Kata. – Ehetünk mindent, csak nem mindegy, hogy mikor, mit és milyen mennyiségben. Inkább többször kevesebbet! Napi folyadékbevitelünk érje el a 1,5 – 2 litert, és ez leginkább víz, illetve nem cukrozott üdítő ital legyen. Nagyon lényeges a minőségi reggeli: úgy reggelizz, mint egy király! – tartja a mondás, mert ez a legeslegfontosabb étkezésünk, hiszen ezzel indítjuk a napunkat. Nem jó sem a gyermekeknek, sem a felnőtteknek korgó gyomorral óvodába, munkába indulni, hiszen ha nem reggelizünk, nem adjuk meg a kellő „benzint” a motorunk, azaz a szervezetünk számára, és akkor ingerültebbek, feszültebbek, morcosabbak leszünk. Étkezéseink között ne a nassolást (kicsi ropi, keksz, csoki…) válasszuk, inkább ropogtassunk ilyenkor friss zöldségeket, gyümölcsöket! Kerülni kell a túlzottan zsíros, erős ételeket. Szénhidrátot ehetünk, de inkább részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztet, kenyérféléket, a magvas, illetve félbarna kenyereket. Minél újabb, minél változatosabb ízekkel kell a gyermekeket megismertetni. Az ízesítésnél szintén törekedjünk a mértékletességre! Lehet cukrot és sót is használni, de csak a megfelelő arányban. A túl sok csokoládé, cukor mértéktelen fogyasztása a fogak károsodásához is vezethet. Szóval ne vigyük túlzásba! A gyermekek sokszor hajlamosak rá, hogy egy nem ismert ételre azt mondják: „nem szeretem”, holott azt sem tudja, milyen lehet, milyen az íze, állaga, így rettentően fontos, hogy kóstolja meg, próbálja ki, ebben a jó példamutatás a szülő részéről meghatározó. Nagyon jó, ha a család együtt, közösen ül az étkezőasztalhoz, ahol együtt fogyasztják el az ételt, amit esetleg előtte ők maguk készítettek el. Mennyivel finomabb, mennyivel ínycsiklandozóbb az az étel, amelyet mi magunk készítettünk el, és amiben a gyermekek munkássága, segítsége is benne van! Ők is vágták, pucolták, aprították, így mindjárt sokkal jobban a sajátjuknak érzik.

Sokféle különlegességgel várták az ételbemutatón a vendégeket, akik érdeklődéssel, kíváncsian kóstolgatták a finomabbnál finomabb salátákat, az ötletes zöldség-sajt falatkákat, az olyan egészséges édességeket, mint a levendulás keksz, az alma chips, a zabpelyhes-kókuszos keksz.

– Reméljük, sikerült néhány ötlettel gazdagítani a szülők receptgyűjteményeit, megértetni, hogyan tudnak egészségeset, finomat készíteni! – nyilatkozta lapunknak Antal Ágnes óvodapedagógus a szervezők nevében.

gyj_etel bemutato 5728
Kicsik és nagyok egyaránt élvezettel kóstolgatták az egészséges finomságokat Fotó: Györkös

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply