Ételeinkkel is támogassuk elménk és testünk működését

Az ajkai művelődési központ aulájában november 25-én tartotta soron következő ismeretterjesztő előadását a Gyógyító ételek, gyógyító gondolatok főzőkör. Szabó Attila ezúttal az idegrendszer erősítéséhez adott útmutatást.

A hallgatóságot már ismerősként üdvözölte a szakember, teljes nyitottsággal fordult feléjük. Közvetlen stílusban, jól érthető módon osztotta meg tudását az érdeklődőkkel. Konkrét, gyakorlati tanácsokkal, illetve értékes gondolatokkal és tudnivalókkal tette gazdagabbá a mondanivalóját. Összességében kiderült, hogy az állati termékek gátolják, a növények viszont segítik a szervezet érzelmi és a hangulati állapotának pozitív irányba való alakulását.

Bizonyára sokunk számára meglepő, hogy főként a csirkében és a tojásban található meg az a gyulladáskeltő vegyület (arachidonsav), mely képes a hangulatunkat elrontani. Logikus tehát, hogy akiknek magasabb az arachidonsav-szint a vérükben, azok hajlamossá válhatnak a depresszióra. Jó tudni, hogy az öt legjelentősebb arachidonsav-forrás: csirke, tojás, marhahús, sertéshús és a hal.

A gondolkodásunkat is befolyásolja, hogy mit eszünk. A depressziós embereknél megfigyelhető a monoamin-oxidaz enzim magasabb szintje az agyban, ami azért lényeges, mert ez az enzim bontja le a szerotonint és a dopamint (hangulatunkért felelős neurotranszmitterek). Sok növényi élelmiszer, többek között az alma, a bogyós gyümölcsök, a szőlő, a hagyma és a zöld tea olyan növényi tápanyagokat tartalmaznak, amelyek természetes módon gátolják a monoamin-oxidaz enzim hatását. Ilyen tulajdonságokkal rendelkezik néhány fűszer is, mint például a szegfűszeg, az oregano, a fahéj és a szerecsendió. Ezen kívül hasznos a tofu, a szezámmag, a tökmag, a liszt, a mandula és a diófélék fogyasztása is.

Az előadó kitért a melatonin hormon jelentőségére, az omega 3 zsírsav idegrendszert erősítő hatásaira. Beszélt a B vitaminokban, illetve a folsavban gazdag élelmiszerekről. Felhívta a figyelmet a D és a B12 vitaminra, melyekkel érdemes naponta feltölteni szervezetünket.

Szabó Attila bemutatójának második felében a test és a lélek kölcsönhatása felé irányította a figyelmet. Kifejtette az elhúzódó stressz okozta problémákat, emellett szót ejtett a nem kevésbé fontos elfogadásról, egymás elismeréséről és a szeretet jelentőségéről.

A receptek mellett a gyógyító ételek témakörével kapcsolatos ajándék könyvekkel, valamint előadásait tartalmazó CD-vel okozott örömöt a résztvevőknek.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply