Süssünk fánkot mérleg nélkül

Régi korok háziasszonyai tudták, hogy egy farsangnak sem szabad elmúlni szalagos fánk nélkül. Úgy a vihar nem viszi le a háztetőt és a család éve éppen olyan kerek lesz, mint a szalagos fánk.
Anyukámtól én is megtanultam a fánk készítését. Azt mondta, hogy érezni kell egy háziasszonynak, amikor jól ki van dolgozva a kelt tészta. Márpedig ő tudta, érezte, mert a beréndiek és a tósokiak is tanították. Árva lányként sok tanácsot kapott mindkét falu asszonyaitól.
A vendégseregtől függ, hogy mennyi tejből készítem (minimum 3 dl, maximum 7 dl), amit meglangyosítok, kicsi cukrot teszek bele és felfuttatom a kis morzsolt élesztővel. Szitált lisztet hintek hozzá és 2-4 tojás sárgáját ütök rá. Reszelek bele kis citromhéjat, picit sózom és öntök hozzá jó kis tósoki házi pálinkát. Még annyi lisztet teszek hozzá, amennyit felvesz, és hólyagosra, szép simára kidolgozom. Ne legyen túl kemény, de túl lágy sem. Ezt követően letakarom, pihentetem, had dolgozzon magától is. Amikor megkelt, kiszaggatom, a hagyomány szerint vékony falú ajkai üvegpohárral, majd kicsit még kelesztem konyharuhával letakarva és kis mélyedést vájva a közepébe nagyon bő olajban kisütöm. Biztosra lehet menni, ha a közepét 2-3 centi átmérőjű szaggatóval kiszúrom. A keletkezett apró fánkocskáknak a gyerekek örvendeznek. Túl forró ne legyen az olaj, mert kívül megkapja, belül meg sületlen lesz. Langyos se legyen, mert magába szívja a zsiradékot. Kisülés után porcukorral meghintem, majd házi lekvárral kínálom.
Tósokberénden szokás volt durung fánkot is készíteni. Molnár Jánosné Etus nénitől tudom, hogy csőre, fára tekerték a megkelt tésztacsíkokat és azt engedték a forró zsírba, közben forgatták, így levált a megsült fánk, amit porcukorral szórtak meg. Nagyon mutatós ez az édesség, ami a folytonosságot jelképezi. Többször elkészítettem ezt is. Kicsit hasonlít a kürtös kalácshoz az íze és a kinézete is.
A fánk készítését kipróbálhatják a kezdők is, mert nem lehet elrontani, ha kellőképp odafigyelünk az alapanyagok minőségére és a munkafolyamatokra. Az eredmény pedig fenséges és örömöt szerzünk vele a családnak és a vendégeknek egyaránt.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply